Donders // Air Liquide

Air Liquide

Donders beschikt over een uitgebreid assortiment industriële gassen. Gassen speciaal voor het lassen zijn hierin een belangrijke groep, menggas (argon/koolzuur), argon, zuurstof en acetyleen, etc. Door onze kennis van lasgassen kunnen wij u een goed advies geven zodat u maximaal kunt produceren tegen de laagste laskosten. Wij hanteren een grote voorraad waardoor alle gassen vrijwel direct leverbaar zijn. Wij beschikken over een modern wagenpark voor leveringen op locatie. Vanzellfsprekend kunnen er ook gascilinders worden afgehaald op ons depot.

Hieronder een korte beschrijving van de meest toegepaste gassen.

Argon

Argon is een kleur– en geurloos edelgas dat zwaarder is dan lucht. De reactietraagheid maakt van Argon een ideaal beschermgas. Argon is een beschermgas dat wordt toegepast tijdens het MIG/TIG lasproces of ook als backinggas bij het plasmalassen. Argon wordt ook ingezet voor research en development doeleinden, zoals bijvoorbeeld in laboratoria.

Argon/C02 Menggassen

Er zijn verschillende Argon/CO2 mengsels te krijgen. Elk mengsel kent zijn eigen toepassing. Het wordt veelvuldig toegepast bij het Mig/Mag lassen bij bijvoorbeeld las en constructiebedrijven.

Acetyleen

Acetyleen is een synthetisch gas en is een restproduct van de petrochemische industrie. Het wordt o.a. gebruikt om producten heet te stoken, solderen en autogeen lassen en snijden. Dit gebeurd in combinatie met Propaan of zuurstof.

Zuurstof

In de voedingsmiddelenindustrie worden gassen gebruikt als toevoeging bij het verpakken, zodat de producten in optimale conditie de consument bereiken. De verschillende verpakkingsgassen onderscheiden zich door hun eigenschappen. Zuurstof voorkomt het bezwijken van pakken voor zeer vochtige en vetbevattende voedingsmiddelen. Tevens handhaaft zuurstof de frisse, natuurlijke kleur van het product. Zuurstof wordt uiteraard ook in de lasindustrie gebruikt, maar dient tevens als extreem zuiver gas in de medische wereld voor de behandeling van mensen met ademhalingsproblemen. Ook in de luchtvaart en bij het (diep) duiken is zuurstof niet meer weg te denken.

Stikstof

Met ruim 78% heeft stikstof een groot aandeel van de lucht die wij inademen. Stikstof is niet brandbaar en kan in hoge concentraties verstikkend werken. Stikstof is een kleur – en geurloos gas. Stikstof wordt gebruikt in de lasersnij-industrie als snijgas, maar ook als component bij beschermgas om aluminium of aluminiumlegeringen te lassen. Daarnaast wordt het gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie als verdrijvingsgas bij het verpakken van levensmiddelen. Stikstof wordt ook steeds meer gebruikt voor het vullen van auto- en vrachtwagenbanden hiermee heeft de band een lagere rolweerstand en dus een lager brandstofgebruik tot gevolg.

Helium

Helium staat wellicht het meest bekend als vulgas voor ballonnen en heeft als voornaamste toepassing te dienen als beschermingsgas tijdens laswerkzaamheden. Helium wordt ook gebruikt voor lekktesten, bijmengen in zuurstof bij diepzeeduiken en als koudemiddel voor suoergeleiders o.m. bij MRI.

Waterstof

Waterstof wordt momenteel als kansrijke energiedrager bestempeld en daardoor gezien als het gas voor een duurzame toekomst. In de chemische industrie wordt er echter al decennia lang zonder problemen met waterstof als belangrijke grondstof gewerkt. Ook in de glasnijverheid, bij thermische behandelingen en in de landbouw- en voedingssector wordt waterstof toegepast.

Albee/Junior

De Albee/Junior is de koopfles van Air Liquide. Deze fles is speciaal ontwikkeld voor de particulier of bedrijven die niet stelselmatig gas verbruiken. De Albee/junior fles wordt aangekocht en hierdoor hoeft er geen jaarlijkse huur betaald te worden. Als de fles leeg is betaald men enkel de vullingprijs zonder bijkomende kosten. Wilt u meer informatie over deze gassen dan kunt u altijd contact met ons opnemen.