Donders // Veiligheid

Veilig Gebruik Gasflessen

Onjuist omgaan met gasflessen kan gevaarlijk zijn. Daarom leest u hier een aantal belangrijke tips voor veilig gebruik van gasflessen.

 

Plaats gasflessen altijd rechtop, liefst buiten en graaf ze niet in.

Plaats de gasfles niet in direct zonlicht of dicht bij een warmtebron, zoals een open vuur of kachel.

Plaats de (ongebruikte) gasfles altijd in een goed geventileerde ruimte. Omdat vrijkomend gas naar beneden zakt, moet u het vloerrooster van uw caravan altijd geopend houden. Plaats de gasfles, waar mogelijk, buiten.

 

Vervoer flessengas altijd rechtop

Vervoer gasflessen altijd rechtop, met de gaskraan naar boven en maak ze goed vast.

Vervoer gasflessen altijd met een gesloten gaskraan, ook als ze leeg zijn.

Rook niet tijdens het vervoeren van gasflessen en zet de motor van de auto altijd af tijdens het laden en lossen.

Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het vervoer van gasflessen. Laat gasflessen niet te lang in uw auto staan – verwijder ze meteen uit de auto wanneer u bent aangekomen.

 

De druk in de gasfles is afhankelijk van de buitentemperatuur

De gasdrukregelaar zorgt voor een constante en juiste werkdruk voor de aangesloten apparatuur. Dit is belangrijk, omdat de druk in de gasfles vele malen hoger is dan de benodigde werkdruk. De druk in de gasfles is afhankelijk van de buitentemperatuur. Hoe warmer het buiten wordt, hoe hoger de druk is in de gasfles. Wij raden u aan een gasdrukregelaar om de vijf jaar te vervangen. Dit is de norm die de Bovag adviseert.

 

Hoeveel gas zit er nog in mijn fles?

De snelste en meest nauwkeurige manier om te controleren hoeveel gas er nog in uw gasfles zit, is wegen. De manometer op een gasdrukregelaar geeft niet de inhoud van de fles weer, maar de op dat moment geldende doorgangsdruk. Op elke fles staat het leeggewicht (tarra) van de gasfles, het gewicht inclusief vulling of soms zelfs het gewicht van de vulling. Deze gegevens staan vaak in de hals (kraag) van de fles geslagen. Als u de gasfles weegt, haalt u het leeggewicht van dit gewicht af. Het verschil is de hoeveelheid gas in de fles.

 

Gebruik passende gasslang, voorzien van jaartal en naam fabrikant

Gebruik altijd een slang die geschikt is voor het soort gas dat u gebruikt en kies een slang die voorzien is van een jaartal en de naam van de fabrikant.

Wij adviseren een gasslang om de 4 jaar te vervangen. Dit omdat het doorstromende gas en eventuele toevoegingen het rubber aantast.

Controleer gasslangen periodiek vakkundig op slijtage, lekkage en beschadigingen. Bij verkleuring, vervorming, beschadiging of tekenen van poreusheid moet u de slang direct vervangen. Neem geen enkel risico, bij twijfel de slang vervangen!

Omdat u rekening moet houden met drukverlies, houdt u de slang zo kort mogelijk. Maar voorkom dat de slang strak komt te staan, gaat knikken of gaat draaien.

Houd de slang uit de buurt van warmtebronnen. Gebruik nooit open vuur om een lek op te sporen.

 

Laat het vullen van gasflessen over aan Donders gas.

Open en sluit fleskranen altijd met de hand. Nooit gereedschap gebruiken. Laat de vaste gastoestellen en gasinstallatie in uw camper of caravan jaarlijks controleren, schoonmaken en afstellen.